Sesame

کُنجِد که سمسم و جلجلان هم نامیده می‌شود، گیاهی است از رده دولپه‌ای‌های پیوسته گلبرگ که سردسته تیره Sesameها است. این گیاه یک ساله‌است و ارتفاعش بالغ بر یک متر است. قسمت فوقانی ساقه‌اش پوشیده از کرک است ولی قسمت‌های تحتانی آن عاری از کرک است.

خواص کنجد

در جامعه امروزی با رواج طب سنتی، تمایل مردم به استفاده از برخی مواد و دانه‌های طبیعی افزایش‌ یافته  است. یکی از این دانه‌ها که به‌حق، دارای فواید بسیار زیادی ست و توسط همه متخصصان تغذیه، مصرف آن توصیه می‌شود، دانه کنجد است.

دانه کنجد از مغذی‌ترین دانه‌های روغنی بوده که وطن اصلی آن هندوستان است و منبعی غنی از پروتئین بوده و ارزش غذایی بالایی دارد، در ادامه به تعدادی از ویژگی ها و خواص کنجد اشاره می کنیم:

۱- کنجد تأمین کننده نیاز روزانه بدن به کلسیم و اسید فولیک بوده و منبع آهن گیاهیست که برای رفع خستگی مفید است.

۲- همچنین مصرف این دانه گیاهی برای افرادی که به کم‌خونی و فقر آهن مبتلا هستند بسیار مؤثر بوده و یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن، روی و کلسیم به شمار می‌رود.

۳- تحقیقات حاکی از آن است که مصرف کنجد در بهبود روند بیماری پارکینسون تاثیرگذار بوده و همچنین به رشد سلول‌های عصبی مرکزی در نوزادان کمک می‌کند.

۴- کنجد باعث افزایش قدرت بینایی می شود.

۵- از آنجایی که کنجد سرشار از کلسیم است به جذب ویتامین B کمک کرده و به همین جهت با اضطراب و افسردگی مقابله کرده و همچنین به بهبود سوخت و ساز بدن کمک می کند.

۶- کلسیم موجود در این دانه مغذی برای داشتن استخوان‌ها و دندان‌هایی سالم موثر بوده و در انعقاد خون، کاهش فشارخون و عملکرد عضلات تاثیر گذار است.

۷- کنجد آثار ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی شناخته‌شده‌ زیادی دارد و مصرف آن باعث کاهش میزان تری‌‌گلیسیرید، کلسترول بد LDL و قندخون و افزایش HDL یا همان کلسترول خوب می شود و تمام این موارد به کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی کمک می کند.

۸- مصرف کنجد باعث افزایش سطح ویتامین E در بافت‌ها شده و چنانچه خانمی دچار درد‌های شدید در دوران عادت ماهانه خود می شود، بهتر است بداند مصرف کنجد و فرآورده‌های آن باعث کاهش التهاب و شدت انقباض‌های رحمی و در نتیجه کاهش میزان درد در دوران قاعدگی نیز می شود.

۹- کنجد همچنین در بهبود ترشح هورمون‌های جنسی در زنان یائسه نقش به سزایی دارد.

۱۰- کنجد و بیسکویت‌های کنجدی را به عنوان میان وعده‌‌ی خود جایگزین کنید زیرا مصرف یک قاشق غذاخوری کنجد 45 کیلوکالری انرژی دارد و نه تنها موجب افزایش چربی خون نمی‌شود بلکه کلسترول بد خون را نیز کاهش می‌دهد.

en_GB